Menu

SVI SU TU!

November 25, 2015 - Uncategorized

Portal koji zasigurno ima svoje neke osobne želje i ciljeve, koji svakako ima i nekoliko bitnih misli vodilja, ali za sam početak svest ćemo ga na jedan osnovni:

Sa željom da ova misao vodilja od samih početaka bude jasno definirana kao mjesto susreta na koje su svi dobrodošli, ma kojoj vjeri, naciji, rasi i političkom uvjerenju pripadali.
Dozvolite nam da se ukratko predstavimo.

Udruga “Eko Planet” je osnovana prije petnaest godina. Njeni osnivači su je osnovali s iskrenom željom da svojim radom, znanjem, entuzijazmom i altruizmom pokušaju doprinijeti u rješavanju nekih od gorućih problema našeg društva. Svjesni da sama država ne može i rijetko kada će biti u stanju prodrijeti u sve segmente neuravnoteženosti, nedostatke i potrebe samoga društva.

Udruga “Eko Planet” je dobrovoljna, samostalna izvanstranačka i nevladina ekološka udruga. Svojim djelovanjem i radom među članovima i građanima njeguje i razvija ljubav, međusobno poštovanje i toleranciju spram čovjeka, životinja i planete Zemlje. Udruga je također usmjerena na međusobno humanitarno pomaganje bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Temeljni ciljevi Udruge su zaštita čovjeka i njegove životne okoline, poticanje i jačanje uloge javnosti u ostvarivanju ustavnog prava na zdrav okoliš, zdrav život, te osvješćivanje javnosti na prava životinja i prava prirode da žive u prirodnoj ravnoteži sa čovjekom. Također se zalaže za ostvarivanje objektivnih i stručnih uvida u probleme zaštite okoliša, zaštite životinja i zaštite ljudskih prava.

Ravnajući se prema osnovnom postulatu svih ekoloških aktivista, “Misli globalno – djeluj lokalno!” želimo svojim djelovanjem kako na lokalnoj razini, tako i na globalnoj, pomoći u ostvarivanju jedine moguće opcije za svekoliko preživljavanje na Planeti Zemlji. Opcija poštivanja bio-raznolikosti, te utemeljenost svih segmenata života na principima održivog razvoja.

Planeta zemlja i mi kao njeni stanovnici, imamo jednu jedinu dugoročnu šansu za opstankom: ako trajno uspostavimo kvalitetne standarde nad najosnovnijim izvorima našeg preživljavanja.

Lagano ali sigurno se i najveći skeptici bude. Promjena klime, učestale ekokatasrofe, nepostojanje pravih godišnjih doba, porast nasilja, rast neizlječivih bolesti, rast gladnih, zlostavljanih, bolesnih, nemoćnih itd., na početku 21. stoljeća nas više nego ozbiljno upozoravaju da ova civilizacija usprkos svim svojim tehnološkim dostignućima ne samo da nije riješila davno postojeće boljke, već ih i s druge strane gomila i beskompromisno samo producira.

Daljnjim nastavkom dopuštanja da životi sviju nas, naša osobna individualna, pa i globalna sudbina jedino leže u rukama tolikih nekompetentnih birokrata, samodopadljivih i posve nezainteresiranih za istinske probleme takozvanog malog čovjeka, je više nego suludo.

Upotreba izraza suludo, svaka nova vremenska prognoza, svake vijesti bilo domaće bilo iz svijeta, iz dana u dan, mi daju za pravo.

Svaka vaša životna priča, koji ovo čitate, bez da je znam, mi daje za pravo, izreći riječ: suludo.

Osnutkom naše udruge, bili smo svjesni da stvari idu na gore, ali smo isto tako bili svjesni da svako od nas drži mali alat, vrlo moćan u svojim rukama.

Najmoćniji alat od svih se zove SAMOINICIJATIVA, uz još moćniji : ZAJEDNO.

Vrijeme je za promjene. One neće doći same od sebe.
Vrijeme je za prihvatiti se novih struja, koje nas ne vode prema propasti, već prema izvoru, gdje je u samom ishodištu čovjek kao individua.

Na izvoru stoji osviješteni pojedinac, koji zajedno sa drugim osviještenim pojedincima ZAJEDNO, pokreče inicijative, energije, te podižu radni polet i entuzijazam, za dobrobit kako svoj osobni, tako i sa dobrobit cijelog društva.

Priznavanje i podržavanje individualnog, kreativnog izražaja je od presudne važnosti za opće dobro svakog društva.

Sve politike ovog svijeta nisu spremne za nekonvencionalno, nemaju niti hrabrosti niti volju mijenjati status quo. Nemaju ni snage ni želje za promjenama koje se dešavaju kada se hrabro krene putem izgradnje nepoznatih putova i mostova.

Društvo i njeni pojedinci moraju imati hrabrosti govoriti o problemima, a ne zatvarati oči pred njima, ili još gore , avanturističkim financiranjima, na račun najslabijih segmenata društva, ih zataškavati.

Naši uzori za iskonske promjenu su: obzirnost, socijalna pravda, demokracija i ravnopravnost, koji idu ruku uz ruku sa SAMOINICIJATIVA I ZAJEDNO.
Samo takvi uzori mogu osigurati prava i priliku za bilo kavu budućnost sviju nas na ovoj planeti.

Stoga, naš mali ali entuzijastičan portal poziva sve vas da ZAJEDNO podijelimo svoje probleme, da ZAJEDNO pokrećemo tako potrebne inicijative, od humanitarnih do zaštite ljudskih prava, prava životinja, prava naše jedine domovine koju imamo, Planete Zemlje.

Pozdravljam Vas uz meni dragu a od nekog davno izrečenu: Zli ljudi će raditi zle stvari dok se dobri ne pokrenu.

Srdačno,

shiva.zaportal

Aleksandra Ivanković Mazzuka
Predsjednica UDRUGE „EKO PLANET“

Leave a Reply